Η Ερευνητική Ομάδα του Παγκόσμιου Κέντρου Ελιάς για την Υγεία
Αν. Καθηγητής Προκόπιος Μαγιάτης
Ο Προκόπης Μαγιάτης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στον Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Φαρμακευτικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί ως επισκέπτης καθηγητής στο University of California και στην Ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Βιρτζίνια στις ΗΠΑ. Τον 2009 βραβεύθηκε με το βραβείο Egon Stahl ως ο Κορυφαίος ερευνητής κάτω των 40 ετών στην Ευρώπη στο πεδίο της Φαρμακογνωσίας. Έχει συγγράψει πάνω από 130 ερευνητικές εργασίες και έχει 10 Ελληνικά και διεθνή διπλώματα ευρεσιτεχνίας.To 2016 η ανακάλυψη του Αristoleo, ενός νέου τεστ για την ποιότητα του ελαιολάδου βασισμένο στη μέθοδο Μέλλιου-Μαγιάτη διακρίθηκε ως η κορυφαία εφεύρεση της χρονιάς. Είναι επιστημονικός υπεύθυνος του ευρωπαϊκού προγράμματος ARISTOIL.

Δρ. Ελένη Μέλλιου
Δρ. Ελένη Μέλλιου, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Φαρμακευτικής, Τομέας φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών προϊόντων.
Είναι πτυχιούχος του τμήματος Χημείας του πανεπιστημίου Αθηνών και πτυχιούχος του τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων από το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθηνών. Έχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης και το 2005 Διδακτορικό δίπλωμα από τo Φαρμακευτικό Τμήμα Αθηνών.
Η ερευνητική της δραστηριότητα επικεντρώνετε στην χημεία φυσικών προϊόντων και ειδικότερα στην απομόνωση και την ταυτοποίηση βιοδραστικών μορίων φυσικής προέλευσης. Το 2011 εργάστηκε ερευνητικά ως επισκέπτρια ερευνήτρια στο τμήμα Χημείας και Tεχνολογίας τροφίμων του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Davis.
Έχει βραβευτεί για την καλύτερη εφεύρεση της χρονιάς για το 2016 στην Ελλάδα για την ανακάλυψη του ARISTOLEO. Μαζί με τον Καθηγητή κ. Μαγιάτη έχει δημιουργήσει το πρώτο πανεπιστημιακό εργαστήριο που προσφέρει αναλύσεις ελαιολάδου με την μέθοδο NMR σχετικά με την περιεκτικότητα του σε υγειοπροστατευτικά συστατικά.
Δρ. Παπανικολάου Χρήστος
Πτυχίο Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με εξειδίκευση σε τεχνικές κλινικής χημείας, και εργασία πάνω στην ανάπτυξη μεθόδου ανίχνευσης ρετινοειδών στον ορό με HPLC με UV-Ηλεκτροχημική ανίχνευση. Διδακτορικό δίπλωμα στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο πεδίο της Αιματολογίας, με ειδίκευση σε μοριακές τεχνικές ανάλυσης DNA και RNA, ανάλυση γονιδιακών πολυμορφισμών που συνδέονται με γενετικές ασθένειες, μετασχηματισμό με βακτήρια και κυτταρικές καλλιέργειες. Μεταδιδακτορική έρευνα στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με έμφαση στη μελέτη του ελαιολάδου και σε κλινικές μελέτες με τις φαινόλες του ελαιολάδου. Εκπαίδευση σε αναλυτικές τεχνικές και φασματοσκοπία NMR. Στην παρούσα φάση συμμετέχει στο πρόγραμμα Interreg MED ARISTOIL “Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου του ελαιολάδου, μέσω της ανάπτυξης και εφαρμογής καινοτόμων μεθόδων παραγωγής και ελέγχου ποιότητας σχετικά με τις ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες του ”.
Διαμαντάκος Παναγιώτης
Πτυχιούχος του τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, με ειδίκευση στην τεχνολογία μεμβρανών. Κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών από την Φαρμακευτική σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στον τομέα Φαρμακογνωσίας. Πρόσφατα παρουσίασε την διπλωματική εργασία με τίτλο ‘’Ελαιοκορωνάλη και Ελαιομισσιονάλη: Νέα συστατικά του έξτρα παρθένου ελαιολάδου – Αποσαφήνιση της δομής τους και της παρουσίας τους στο ελαιόλαδο’’. Παράλληλα συμμετείχε στην ερευνητική εργασία με τίτλο ‘’Ανάπτυξη πλήρους μεθόδου για τον προσδιορισμό πολυφαινολών στο ελαιόλαδο που σχετίζονται με τον ισχυρισμό υγείας του Ευρωπαϊκού κανονισμού 432/2012’’, χρηματοδοτούμενη από το ‘’κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Λάτση”. Την περίοδο αυτή είναι υποψήφιος διδάκτορας στον τομέα Φαρμακογνωσίας στην Φαρμακευτική σχολή Αθηνών και ασχολείται με την έρευνα στο ελαιόλαδο ενώ παράλληλα συμμετέχει και στο ερευνητικό Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Aristoil».
Τσολάκου Άννια
Απόφοιτος του τμήματος Βιοτεχνολογίας, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών της, ειδικεύτηκε σε μοριακές τεχνικές ανάλυσης και διαχείρισης του γενετικού υλικού δειγμάτων ελιάς. Έχει εργαστεί με μοριακούς δείκτες για τον χαρακτηρισμό ποικιλιών ελιάς στο Εθνικό Κέντρο Ερευνών της Ιταλίας (IBBA-CNR). Κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών από το τμήμα Φαρμακευτικής του Ε.Κ.Π.Α. Στα πλαίσια του μεταπτυχιακού της μελέτησε το φαινολικό προφίλ του ελαιολάδου και τις μεταβολές που επέρχονται σε βάθος χρόνου, σε σχέση με τις συνθήκες αποθήκευσης. Παράλληλα, εκπαιδεύτηκε στην ανάλυση ελαιολάδου με τη χρήση φασματοσκοπίας NMR και συμμετέχει στο ερευνητικό πρόγραμμα Interreg MED ARISTOIL: “Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου του ελαιολάδου μέσω της ανάπτυξης και εφαρμογής καινοτόμων μεθόδων παραγωγής και ελέγχου ποιότητας σχετικά με τις ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες του”. Υποψήφια διδάκτωρ στο τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ.
Αιμιλία Ρηγάκου
Απόφοιτη τμηματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) Μεταπτυχιακές σπουδές στο πρόγραμμα “Απομόνωση, ανάπτυξη, παραγωγή και έλεγχος βιοδραστικών φυσικών προϊόντων” του τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Φαρμακευτικού τμήματος του ΕΚΠΑ, με τίτλο “Ελενολίδιο-Ελαιομισσιονάλη: Απομόνωση και ποσοτικός προσδιορισμός τους στο ελαιόλαδο” Υποψήφια διδάκτωρ του τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Φαρμακευτικού τμήματος του ΕΚΠΑ Από τον Νοέμβριο του 2015, ασχολείται με την ανάλυση ελαιολάδων με τη μέθοδο NMR στο εργαστήριο του Αναπληρωτή καθηγητή Προκόπιου Μαγιάτη.
Παπακωνσταντίνου Αικατερίνη
Πτυχιούχος του τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με πτυχιακή εργασία στον Τομέα Φαρμακογνωσίας με τίτλο «Φυτοχημική ανάλυση των ριζών του φυτού Asphodelus ramosus». Κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών από την Φαρμακευτική σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στον Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων, με τίτλο διπλωματικής εργασίας «Μελέτη της χημικής σύστασης και της δράσης της βλέννας του σαλιγκαριού Helix aspersa». Κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο Πανεπιστήμιο Αθηνών απέκτησε εμπειρία στην ανάλυση δεδομένων με Φασματοσκοπία Πυρηνικού Συντονισμού (NMR) και πολύ καλή γνώση αναλυτικών τεχνικών όπως η Χρωματογραφία Λεπτής Στοιβάδας (TLC), η Υγρή Χρωματογραφία Στήλης και η Αέρια Χρωματογραφία – Φασματομετρία Μαζών (GC-MS). Τέλος, την περίοδο αυτή είναι υποψήφια διδάκτορας του τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ασχολείται με την έρευνα πάνω στο ελαιόλαδο και από τον Μάρτιο του 2017 συμμετέχει στο ερευνητικό Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «ARISTOIL».