Οι άνθρωποι

Δρ. Ελένη Μέλλιου

Πρόεδρος

Δρ. Ελένη Μέλλιου, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Φαρμακευτική Σχολή – Τομέας Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων.
Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πτυχιούχος του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Αθηνών. Κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης, ενώ το 2005αποκτά τον Διδακτορικό της τίτλο από τη Φαρμακευτική Σχολή Αθηνών.
Η ερευνητική της δραστηριότητα επικεντρώνεται στη χημεία φυσικών προϊόντων και ειδικότερα στην απομόνωση και ταυτοποίηση βιοδραστικών μορίων φυσικής προέλευσης. Το 2011 εργάστηκε ερευνητικά ως επισκέπτρια ερευνήτρια στο τμήμα Χημείας και Tεχνολογίας τροφίμων του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Davis.
Το 2016 βραβεύτηκε για την καλύτερη εφεύρεση της χρονιάς στην Ελλάδα, για την ανακάλυψη του ARISTOLEO. Μαζί με τον Καθηγητή κ. Μαγιάτη έχει δημιουργήσει το πρώτο πανεπιστημιακό εργαστήριο, που παρέχει χημικές αναλύσεις ελαιόλαδου με τη μέθοδο NMR, σχετικά με την περιεκτικότητά του σε υγειοπροστατευτικά συστατικά.

Δρ. Προκόπης Μαγιάτης

Γενικός Γραμματέας

Ο Προκόπης Μαγιάτης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στον Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων της Φαρμακευτικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί ως επισκέπτης καθηγητής τόσο στο University of California, όσο και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, στις ΗΠΑ. Το 2009 βραβεύθηκε με το βραβείο “Egon Stahl”, ως ο κορυφαίος ερευνητής κάτω των 40 ετών στην Ευρώπη, στο πεδίο της Φαρμακογνωσίας. Έχει συγγράψει πάνω από 130 ερευνητικές εργασίες και κατέχει 10 ελληνικά και διεθνή διπλώματα ευρεσιτεχνίας. To 2016, η ανακάλυψη του ΑRISTOLEO, ενός νέου τεστ για την ποιότητα του ελαιόλαδου βασισμένο στη μέθοδο Μέλλιου-Μαγιάτη, διακρίθηκε ως η κορυφαία εφεύρεση της χρονιάς στην Ελλάδα. Είναι επιστημονικός υπεύθυνος του ευρωπαϊκού προγράμματος ARISTOIL.

Γεώργιος Μπαλτόπουλος, MD, PhD

Αντιπρόεδρος

Ο Μπαλτόπουλος Γεώργιος, MD, PhD  είναι ομότιμος Καθηγητής και πρώην Πρόεδρος του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδικότητα στην Κρίσιμη Περίθαλψη και Πνευμονικές Ασθένειες. Το 2010-2016 διετέλεσε Διευθυντής της Νοσηλευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών I.C.U. στο νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι» στην Κηφισιά. 1983-1986 Πανεπιστήμιο Colorado και Πανεπιστήμιο του Chicago. Έχει μακρόχρονη εμπειρία στην οργάνωση Ιατρικών συνεδρίων και ήταν ένας από τους πρώτους ιατρούς που προώθησε σε ιατρικό κοινό το ελαιόλαδο ως παράγοντα προστασίας της υγείας.

Διομήδης Λογοθέτης

Ο Διομήδης Λογοθέτης είναι Καθηγητής στην Φαρμακευτική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Northeastern στην Βοστώνη. Σπουδές: Πτυχίο Φυσικής (1980), Πανεπιστήμιο Northeastern, ΜSc Ψυχολογίας (1981), Πανεπιστήμιο Harvard, PhD Φυσιολογία και Βιοφυσική (1987),  Ιατρική Σχολή Harvard, Μεταδιδακτορικός συνεργάτης/Διδάσκων (1987-1993). Το 2008-2016 διετέλεσε πρόεδρος στον τομέα της Φυσιολογίας και Βιοφυσικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Virginia Commonwealth. Οι ερευνητικές του ειδικότητες είναι: Μοριακή βάση της λειτουργίας ιονικού καναλιού και G πρωτεΐνης – συζευγμένου υποδοχέα και μηχανισμοί δράσης μικρών μορίων προσδέματος στα κανάλια ιόντων και GPCRs.

Μαρία Νικολαντωνάκη

Η Δρ. Μαρία Νικολαντωνάκη είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Οινολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας. στη Ντιζόν της Γαλλίας, από το 2013. Το 2005 έλαβε το πτυχίο της από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ΒS και ΜSc (συνδυασμένο) στις Φυτικές Επιστήμες, με εξειδίκευση στην Αμπελουργία και την Φυτοκομία.
Στο Πανεπιστήμιο του Bordeaux Segalen, στο Μπορντώ της Γαλλίας, έλαβε το Δίπλωμα στην Οινολογία (D.N.O). Το 2005-2007, φοίτησε για το μεταπτυχιακό της Δίπλωμα MSc  στην Αμπελουργία και Οινολογία και από το ίδιο Πανεπιστήμιο λαμβάνει τον Διδακτορικό της τίλτο στην Οινολογία (2007-2010). Πραγματοποίησε την μεταδιδακτορική της έρευνα το 2011-2013  στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Davis.

Μιχαήλ Μικρούλης
Οικονομικός Υπεύθυνος

Ο Μιχαήλ Μικρούλης είναι πιστοποιημένος Οικονομολόγος και Λογιστής Φοροτεχνικός Α’ τάξης, ο οποίος έχει περισσότερα από 18 χρόνια προϋπηρεσίας στη λογιστική, χρηματοοικονομική και συμβουλευτική επιχειρήσεων. Είναι επίσημο μέλος του «Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας» (ΟΕΕ) ως πιστοποιημένος οικονομολόγος, καθώς και επίσημο μέλος της «Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής» (ΕΦΕΕΑ) σαν πιστοποιημένος φοροτεχνικός. Έχει μεγάλη προϋπηρεσία σε θέσεις ευθύνης (προϊστάμενος λογιστηρίων, οικονομικός διευθυντής, σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού), εξαιρετική γνώση των μαθηματικών και στατιστικών εννοιών σχετικά με τις επιχειρήσεις, του φορολογικού πλαισίου, των οικονομικών εννοιών, καθώς και των Ελληνικών και των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων.
Έχει πτυχίο πανεπιστημίου στη «Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών» και είναι αριστούχος απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Ψηφιακή Καινοτομία
και Νεοφυής Επιχειρηματικότητα». Μιλάει Ελληνικά (μητρική γλώσσα) και Αγγλικά. Έχει συμμετάσχει σε πολλά σεμινάρια (πάνω από 400 από το 1997 – σήμερα) σχετικά με οικονομικά, λογιστικά, φορολογικά θέματα, καθώς και σε πολλά παγκόσμια συνέδρια σχετικά με τα υψηλά φαινολικά ελαιόλαδα.


Επίτιμα Μέλη

Dan Flynn

Ο Dan Flynn είναι Διευθυντής του Κέντρου Ελιάς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Davis, το οποίο ιδρύθηκε το 2008, για να κάνει για τις ελιές ό,τι το UC Davis είχε κάνει για το κρασί. Το κέντρο είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και είναι το μοναδικό στο είδος του στη Βόρεια Αμερική, ενώ οδήγησε το θέμα της ποιότητας του ελαιόλαδου σε παγκόσμια συζήτηση.
Τα βασικά στοιχεία του κέντρου είναι τα 60 εξειδικευμένα μέλη διδακτικού προσωπικού, ερευνητές και σύμβουλοι γεωργικών εκμεταλλεύσεων που παρέχουν μια διεπιστημονική πηγή για τους ελαιοκαλλιεργητές, τους ελαιοτριβείς, τους επαγγελματίες αγοραστές και τους καταναλωτές.
Ο Flynn και το προσωπικό του Κέντρου Ελιάς έχουν επιβλέψει πάνω από εκατό ερευνητικά έργα, διοργανώνουν δεκάδες σεμινάρια, ενώ έχουν ιδρύσει και ερευνητικό εργαστήριο και ελαιώνα. Ο Dan είναι γνωστός σε εκατομμύρια καταναλωτές παγκοσμίως, μέσω των μέσων ενημέρωσης του Κέντρου. Έχει λάβει κορυφαία βραβεία από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Davis, για την εργασία του στην ηγεσία του κέντρου.

Dr. Stefanos Kales

Ο Δρ. Στέφανος Καλές είναι Καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard και Διευθυντής της Εργασιακής Ιατρικής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard (HSPH). Είναι συν-διευθυντής και συνιδρυτής της Πρωτοβουλίας για την Παραγωγικότητα και τη Διαχείριση της Υγείας, η οποία διοργάνωσε και φιλοξένησε το 2014 τo πρωτοποριακό συνέδριο για τη Μεσογειακή Διατροφή και την Υγεία στο Χώρο Εργασίας. Ο Δρ. Kales είναι, επίσης, ο επικεφαλής της Επαγγελματικής και Περιβαλλοντικής Ιατρικής / Ιατρικός Διευθυντής για την Υγεία των Υπαλλήλων στο Cambridge Health Alliance, ενός νοσοκομειακού συστήματος που συνδέεται με το Χάρβαρντ. Το 2013 βραβεύτηκε με το βραβείο “Kehoe” για την Εκπαίδευση και την Έρευνα του Αμερικανικού Κολλεγίου Επαγγελματικής και Περιβαλλοντικής Ιατρικής (ACOEM), και το 2014 νικητής του βραβείου “Harriet Hardy” από το New England College of Occupational & Environmental Medicine. Και τα δύο βραβεία απονέμονται κάθε χρόνο σε ένα άτομο, που έχει κάνει εξαιρετικές επιστημονικές συμβολές στον τομέα. Αυτά τα δύο βραβεία – επιτεύγματα ζωής αναγνωρίζουν την πολύ σημαντική συνεισφορά του Dr. Kales και ειδικότερα το μεγάλο έργο του, αφιερωμένο στην καλύτερη κατανόηση και πρόληψη των καρδιακών παθήσεων στο προσωπικό της δημόσιας ασφάλειας, όπως είναι οι πυροσβέστες. Η τελευταία πρωτοβουλία της ομάδας είναι μια φιλόδοξη παρεμβατική δοκιμή μεσογειακής διατροφής στους πυροσβέστες, η οποία χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.