ΤΑ ΦΑΙΝΟΛΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΑΣΚΟΥΝ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΜΦΟΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΛΕΥΧΑΙΜΙΑ

Η ερευνητική ομάδα του Αν.Καθ. Προκόπη Μαγιάτη του τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ και ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Παγκόσμιο κέντρο ελιάς για την υγεία (World Olive Center for HealthWOCH), ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα μιας καινοτόμου μελέτης σχετικά με την επίδραση των φαινολικών συστατικών του ελαιολάδου στη Χρόνια Λεμφοκυτταρική Λευχαιμία (ΧΛΛ) μετά από μια τυχαιοποιημένη πιλοτική κλινική δοκιμή.

Η πειραματική μελέτη πραγματοποιήθηκε με 22 ασθενείς οι οποίοι είχαν διαγνωστεί με Χρόνια Λεμφοκυτταρική Λευχαιμία (ΧΛΛ) πρώιμου σταδίου και οι οποίοι βρίσκονταν υπό ιατρική επίβλεψη και δεν λάμβαναν κάποια θεραπευτική αγωγή. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν πριν λίγες ημέρες στο έγκυρο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Oncology:  https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fonc.2021.810249/full

Η Δρ. Ελένη Μέλλιου, μέλος της ερευνητικής ομάδας του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του WOCH, τόνισε: «Είναι η πρώτη φορά που καταφέραμε να αποδείξουμε ότι η από του στόματος χορήγηση ημερήσιας δόσης 25 mg ελαιοκανθάλης και ελαιασίνης μέσω της κατανάλωσης 40 ml εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου για περίοδο έξι μηνών μπορούσε να είναι ευεργετική για τους ασθενείς με ΧΛΛ,  μειώνοντας τα λευκά τους αιμοσφαίρια, προκαλώντας την απόπτωση των καρκινικών τους κυττάρων και βελτιώνοντας το μεταβολισμό τους. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας ελληνικό ελαιόλαδο από την ποικιλία Λιανολιά Κέρκυρας»

Για την συγκεκριμένη μελέτη συνεργάστηκαν οι: Αν.Καθ. Προκόπης Μαγιάτης και Δρ. Ελένη Μέλλιου από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Παγκόσμιο Κέντρο Ελιάς για την Υγεία (WOCH), η Επ. Καθ. Andrea Paola Rojas από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ο Δρ. Ι. Κοντονής από το Νοσοκομείο Λακωνίας, ο Αν.Καθ. Τ. Νομικός από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και οι συνεργάτες τους Α. Ιωαννίδης, I. Δημόπουλος, Γ. Κοσμίδης, M. Kατσά.

Οι Δρ. Μαγιάτης και Δρ. Μέλλιου ξεκίνησαν τη μελέτη αυτή όταν πληροφορήθηκαν από ασθενείς με ΧΛΛ στις ΗΠΑ ότι τα καρκινικά λευκά τους αιμοσφαίρια μειώθηκαν όταν άρχισαν να καταναλώνουν ελαιόλαδο με υψηλή περιεκτικότητα σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη.

Η χρηματοδότηση της μελέτης έγινε από το μη κερδοσκοπικό οργανισμό Παγκόσμιο Κέντρο Ελιάς για την Υγεία (www.worldolivecenter.com) με έσοδα που προέρχονται εξ ολοκλήρου από συνδρομές μελών, αναλύσεις ελαιολάδων με qNMR και ιδιωτικές δωρεές. Η μέθοδος qNMR για την πιστοποίηση του ισχυρισμού υγείας του ελαιολάδου αναπτύχθηκε το 2012 από τους Δρ. Προκόπη Μαγιάτη , Δρ. Ελένη Μέλλιου και την επιστημονική τους ομάδα στο τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ.

“Ένας από τους βασικούς μας στόχους ήταν να διερευνήσουμε την υπόθεση ότι η βιοδραστικότητα του ελαιολάδου εναντίον του καρκίνου σχετίζεται με την περιεκτικότητα του σε συγκεκριμένα φυσικά φαινολικά συστατικά και ιδίως τις ουσίες ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη όπως είχαμε πρόσφατα δείξει για την αναστολή συσσωμάτωσης των αιμοπεταλίων (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5995573/) και για τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας σε ασθενείς σε πρώιμο στάδιο της νόσου Alzheimer: (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33044178/) ” εξήγησε ο αν.καθ. Π. Μαγιάτης.

Οι περίπλοκοι μηχανισμοί που ρυθμίζουν την εξέλιξη της νόσου ΧΛΛ φαίνεται να δέχονται ευεργετική επίδραση από τις αντικαρκινικές ιδιότητες των φαινολικών συστατικών ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη.

Η Δρ. Paola Rojas διευκρίνισε: “Τα αποτελέσματα αυτής της πιλοτικής μελέτης δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν σαν οριστική απόδειξη αποτελεσματικότητας αλλά σαν μια ισχυρή ένδειξη ότι η μελέτη αξίζει να υποστηριχθεί ώστε να γίνει πολυκεντρική και σε μεγάλο αριθμό ασθενών”

World Olive Center for Health website: www.worldolivecenter.com

Επικοινωνία: Αν. Καθηγητής Προκόπιος Μαγιάτης email: magiatis@pharm.uoa.gr  magiatis@worldolivecenter.com,

Tel: +30 2107010131 Athens Greece

 

https://aristoleo.com/wp-content/uploads/2022/01/Melliou-Eleni-photo.jpg

https://aristoleo.com/wp-content/uploads/2022/01/Magiatis_Prokopios2.jpg

 

https://aristoleo.com/wp-content/uploads/2022/01/Magiatis_Melliou_nea.jpg

 

Pdf file: Here